Kitap Okumaya Başlıyoruz!

Kitap okumak gerçekten güzel ve örnek alınası bir davranıştır, ancak gel gelelim ne kadar okuyoruz? Çoğu insan kitap okumanın güzel olduğundan dem vurur ama günde kaç sayfa okuduğunu sorsanız döner bön bön bakar, bu dediğime ben de dahilim. Bu sebepten ötürü bu yazıyı yazıp kendimi bu konuda şartlama ve her gün kitap okuma alışkanlığımı artırmak istiyorum.

Niçin Kitap Okuruz?

Bu sorunun cevabı belki de kitap okumak için bizi tetikleyecek yegâne unsur olabilir. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi ilk kitap okuma başlangıcım ilkokulda bir yarışmada dereceye girmem ile verilen ödülün bir kitap olması ile başladı.  Bu ilk deneyimimden sonra kitap okumalarım hikayelerle ve devamında romanlarla geldi. Daha sonra Kişisel Gelişim türü ile tanıştım ve ilk okuduğum kitaplar genelde Erdal Demirkıran’ın yazdıkları oldu. Tam sayısını hatırlamıyorum ancak Erdal Demirkıran’ın yaklaşık 8 kitabını okumuştum sanırım. Tekrar bir kitabını daha almak için Ankara Karanfil sokakta bulunan kitapçılar pasajına gittim. Orada küçük bir kitapçıda tanıştığım Felsefe Profesörü olan bir hocamla (şuan ismini hatırlamıyorum) sohbet etme fırsatı buldum. Aynı yazarın kitaplarını okuduğumu öğrenince “bu sefer de farklı kitap oku, hep aynı yazar üzerine gitmek doğru değil” demişti. Ben de kitapçının da tavsiyesi ile Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler-1 kitabını aldım, bu kitapla birlikte Küçük Şeyler Serisini de okudum. Ancak orada tanıştığım hocamız farkında olmadan bazı şeylerin merakını uyandırdı bende; bilim felsefesi, bilim tarihi gibi konulara merakım uyandı.

Bu olay üzerine Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu, Ahmet Şerif İzgören, Adem Karafilik, Oğuz Saygın gibi bir çok kişinin kişisel gelişim kitaplarını okudum. Daha sonra farkettiğim olay şuydu; bu kitapları sırf kişisel gelişim için değil de, kişisel gelişim nedir şeklinde merak ettiğim konuları ve öğrenmek istediğim şeyleri öğrenmek için okuduğumu fark ettim. Zaten kütüphaneden aldığım kitapların da mutlaka özetini çıkarıp saklıyordum. Daha sonra merak ettiğim konular hakkında kitap okumaya başladım. Bu açıdan da öncelikle Psikoloji, Tarih ve Bilimsel konular sırası ile gelmeye başladı.

Özetle!..

İnsan olarak merak ettiğimiz için kitap okuyan canlılarız. Yeni şeyler öğrenmek insanın binlerce yıldan bu yana gelen başa çıkamadığı ve çıkmak da istemediği özelliğidir. Okumak, sadece kitap okumaktan da ibaret değildir, insanın baktığı şeyleri görmesi ve gördüklerini yorumlaması okumaktır. Burada asıl önemli şey, öğrediklerimizden ders çıkarmak ve bunları da hayatımızda uygulamaktır. Yani burada okumak sadece ilk basamak, asıl mesele ondan sonra başlıyor. Gördüğümüz gibi ilk basamağı atmak için dahi üşenen insan nasıl başarılı olabilir ki?..

Kitap Okumaya Başlıyoruz!

Bu yazıyı yazmaya başlamadan tam 3 saat 50 dk önce karar verdim (01.14) ve bu konuda bilgili olan birisine bu konuda danıştım. Bana günlük 50 sayfa kitap okuma limit koydu, ben de günlük koşturmaca ve meşguliyetlerimle bunu karşılatırdığımda aslında günde 50 sayfanın gayet kolay okunabileceğini anladım. Bu açıdan Twitter’dan kendimce bir oluşum başlatarak bu kararımın da arkasını getirmeyi amaçlıyorum, #bugünkitapokudum şeklinde hashtag oluşturup günlük kaç sayfa okuduysak hem onu yazıp birkaç cümle ile de içeriğinden bahsederek hem kendimizi bu konuda teşvik ediyoruz; hem de kitap okuyan ve okumak isteyen diğer arkadaşlarımıza örnek oluyoruz.

Bunun için benim bu konu için attığım tweetleri #bugünkitapokudum etiketine tıklayarak görebilirsiniz.

Kitap Okuma Konusunda İlham Alabileceğiniz Birkaç Örnek

Çok sevdiğim ve takip ettiğim Barış Özcan’ın YouTube kanalında OKU başlıklı bir video serisi var. Kendisi okuduğu kitaplardan ve kendisine paylaşması için Instagram’dan gelen bazı alıntıları okuyarak paylaşıyor ve sonunda kendi yorumunu ekliyor. Hatta bu başlattığım etkinliği Barış Özcan’nın #40SabahErkenKalk etkinliğine de benzetebiliriz.

İkinci örneğim ise neokur.com sitesinden kitaplar hakkında yorumlara bakabilir, eleştirileri okuyabilir ve okuyan üyelerin verdiği oylara bakarak da o kitap hakkında fikir edinebilirsiniz.

Tüm kitap okuyan ve okumaya başlayan arkadaşlarıma başarılar diliyorum, lütfen gelişmeleri hem Twitter etiketi üzerinden hem bu yazı altında yorum olarak belirtiniz.

Seçiş hürriyetimizin sınırsız olduğu tek dünya, kitaplar dünyası.

Cemil Meriç

7 Replies to “Kitap Okumaya Başlıyoruz!”

  1. Bana kalırsa kişinin ilgi alanıyla ilgili kitap okuması lazım, yoksa kendisi kitaptan sıkılır. bkz. ben

  2. Bloglarımızda bu şekilde kitap okumaya teşvik edilmesi gerçekten çok güzel birşey. Bu arada benim nacizane bir düşüncem var kitap okuma oranının bu kadar düşük olmasının nedeni olarak okulda öğrenciye dayatılan kitapları görüyorum. Öğrenciye sevmediği kitapları dayatıyoruz normal olarak öğrencide okumak istemiyorum bunun yerine öğrenciyi okuma alışkanlığı kazanması için bıraksak onu kitapla savaşır hale getirmesek okuduğu kitap üzerinden onu değerlendirmesek ve sınav yapmasak bence herşey daha güzel olacak.
    Buda benim bir tavsiyemdir.

  3. Kitap okumayı sevdiren tek şey hayal gücüdür çünkü kitap okurken aynı zamanda okuduğunu kafanda canlandırman gerekir bu şekilde kitabı da anlamış oluruz. Yani bir film gibi düşüne biliriz.

  4. Kitap okuma alışkanlığı çoğu kişide bulunmamaktadır. makale içinde teşekkürler herkesin kitap okuması gerekiyor

  5. Ben bir yemek blog yazarıyım ve okuyucularıma farklı kültürlerin mutfakları hakkında bilgi vermeyi seviyorum. Geçen ay https://kitab-evi.com/category/yazarlar/ adresindeki Türk yemek tarifleri koleksiyonunu keşfettim. Bu kaynak, blogumda paylaşacağım otantik ve lezzetli tariflerle dolu. Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini okuyucularıma sunmak için bu kitapları kullanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir