Geçtiğimiz günlerde Sinan Meydan’ın Cumhuriyet Tarihi Yalanları 2 Kitabını okuyup burada yazmıştım. Etkisinde kaldığımdan olsa gerek yine Sivas İl Halk Kütüphanesine giderek Akl-ı Kemal 2. Cilt kitabını aldım ve okumaya başladım. Sinan Meydan’ın kitaplarını okumayı çok seviyorum. En önemli sebebi hem kaleminin akıcılığı hem de çok önemli ve kritik konularda nokta atış isabetler yaparak delil ve ispatlara dayalı olarak anlatımlar yapması en sevdiğim yanı. Özellikle bu konuda Cumhuriyet Tarihi Yalanları kitabını incelediğinizde anlattığı neredeyse her paragrafa kaynak vererek yorumlamış ve en sonda da tüm kaynakları ayrıntısı ile paylaşmış. Özellikle de bir çok farklı dildeki kaynaktan alıntılar yaparak ve kaynak göstererek de ne denli konuya hakim oluşu, konu hakkındaki tüm kaynakları taramış olması ve özellikle de dil bilgisi bu açıdan taktir edilesi.
Araya giren sınavlardan, işlerden ve diğer aksaklıklardan hem kitabı biraz geç bitirmek durumunda kaldım hem de dolayısıyla buraya da biraz geç aktarmak durumunda kaldım. Ancak bu fırsatla kitabı hem sindirerek okumuş oldum hem de farklı konuları da araştırma imkanım oldu. Başlayalım…
Kitabımızın genel olarak içeriği Atatürk’ün Cumhuriyet döneminde 1923-1938 seneleri arasında yaptığı projeler ve devrimlerden bahsediyor. Özellikle de bu devrimleri neden ve hangi gerekçe ve ihtiyaçlara dayanarak yaptığından bahsediyor.
Kitabın içeriği kategorik olarak üç bölümden oluşuyor;
PROJE 1: İDAL CUMHURİYET KÖTÜ PROJESİ
PROJE 2: GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP)
PROJE 3: DEMOKRASİ PROJESİ
Bu projelerin arasında en ilgimi çeken kısım Proje 1 oldu. Çünkü sosyal olarak savaşlardan ve yokluktan çıkan bir toplumu hem okuma yazma oranı ile, hem sosyal yaşam ile hem de teknoloji, sağlık, ekonomi gibi alanlarda 15 sene gibi kısa bir süre içinde büyük bir atılımla çok ileriye götürmesi ve bu alanda kurduğu fabrikalar, mimari çalışmalar, tarım ve hayvancılık ile ilgili yaptığı işler gerçekten hayranlık uyandıracak nitelikte.
Projelerin genel olarak alt başlıklarından da bahsedecek olursak;
Proje 1: Tarım Devrimi, İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi, Köy Enstitüleri, İmam Hatip Okulları gibi bir çok devrim niteliğinde yenilikler.
Proje 2: Toprak Reformu, Doğu’ya Yapılan Yollar ve Köprüler, Kız Sanat Okulları, Doğu’da Üniversite, Doğu’nun Sağlığı.
Proje 3: Kadın Devrimi ve Demokrasi, Kadınlara Siyasal Hakların Verilmesi, Çok Partili Hayata Geçişin Temellerinin Atılması.
Bir kısmını irdelemek istiyorum;
Proje 1 içeriğinde bahsedilen konularda Atatürk’ün ne denli ileri görüşlü ve akıllı bir insan olduğunu anlamak gayet mümkün. Çünkü Köy Enstitüleri gibi bir devrim ile halkın aydınlanması, en ücra köşelere kadar tarla sürmeden arıcılık faliyetlerine, mayalı ekmek yapımından dikiş nakiş öğrenimine, kültür ve sanattan temel bilimlere kadar her alanda başta köylüler olmak üzere halkın ayağına gidilmiş ve insanlar bilinçlendirilmiş, eğitilmiş.
Proje 2 içeriğinde bahsedilen konularda ise Atatürk’ün Doğu’ya ne kadar önem verdiğini ve buradaki çalışmalarda ne kadar titiz olduğunu yapılan faaliyetlerden görebiliriz. Özellikle Doğu’daki kızlar başta olmak üzere kız çocuklarının okula gitmesinde çok çaba sarf etmiş Van’da da bir üniversite kurmuştur. Doğu’ya ve ülke geneline ne kadar özen ve istekle reform getirmek istediğini aşağıdaki paylaşımımdan da okuyabilirsiniz. Beni gerçekten duygulandıran bir paylaşım oldu.
Proje 3’e geldik sıra. Proje 2’de bahsettiğim Kız çocuklarının okuması konusundaki çabasının farklı bir yönünü görebiliyoruz “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesi. Bu konuda özellikle dönemin meclisdeki milletvekilleri isteksiz davranmış ve bir süre de olsa bu yeniliğin uygulanmasını geciktirmiş. Ancak Atatürk kafasına koyduğu her yenilik gibi bunu da hayata sokmuştur.
Bu üç projeyi okurken hem duygulandığım hem hislendiğim hem de öfkelendiğim yerler oldu. Bunları da sosyal medyada paylaşarak bir nevi not tutmuş oldum. Bir kısmı aşağıdadır;
Hayvancılığı geliştirmek için Hayvancılığı İyileştirme Kanunu çıkarıp kış ve yılda 600.000 lira zarara yol açan sığır vebası 10 yıllık bir +
— Kadir Durukan (@k_durukan) 18 Mayıs 2017
+ Sinan Meydan, Akl-ı Kemal 2, s.37
— Kadir Durukan (@k_durukan) 18 Mayıs 2017
Akl-ı Kemal 2, s.58, (2012)
— Kadir Durukan (@k_durukan) 19 Mayıs 2017
Zeitgeist Filmlerindeki anlatılan “Venüs Projesi” Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi’nden (ç)alıntıymış.
Akl-ı Kemal 2, s.60, (2012)— Kadir Durukan (@k_durukan) 19 Mayıs 2017
Kaç lider var böyle halkı okusun aydınlansın diye devama zorunlu okula gönderen? :)
Akl-ı Kemal 2, s.68, (2012) pic.twitter.com/wrAt1EXtTf
— Kadir Durukan (@k_durukan) 19 Mayıs 2017
Harf devriminin sonuçları hakkında…
Akl-ı Kemal 2, s.67, (2012) pic.twitter.com/6mHz545EcD— Kadir Durukan (@k_durukan) 19 Mayıs 2017
Yalnız ve bağımsız kalmayı, çocukluğumdan çıktığım zamandan beri hep yeğlemiş ve sürekli öyle yaşamışımdır.
Akl-ı Kemal 2, s.174— Kadir Durukan (@k_durukan) 27 Mayıs 2017
Kitabı bitirene kadar yanımdan hiç ayırmadım diyebilirim. Özellikle yolculuk esnasında okuması çok keyifli oluyordu. Hatta bununla ilgili bir görseli de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu yazınında sonunda gelirken yine beni çok gururlandıran bir alıntı ile yazıyı bitirmek istiyorum.
Atadoğu, yani Doğu’nın babasını alarak isimlendirmek istiyorum.”
Akl-ı Kemal 2, s.259
— Kadir Durukan (@k_durukan) 3 Haziran 2017
merak ettim okumak lazım
Hocam Kişisel bloglar öldü dedim,ve sizinle karşılaştım. Fark ettimki kişisel blog yazarları halen mevcut. Takibe Aldım blogunuzu :)
Çok teşekkür ederim. Bir de kişisel bloglar neden ölsün ki? İsteyen istediği şeyi sitesinde anlatabilir. Merak edenler de takip eder, bu kadar basit bi olay. :)
Saygılarımla.
Sitenizi çok beğendim ve bu kitabı okuyanlara yorum yapmak istiyorum,
Büyük beden Bayan Giyim denilince akla ilk gelen sitelerdeniz -, Büyük beden elbise, Büyük beden abiye, büyük beden kadife elbise, büyük beden kaban, büyük beden günlük elbiseler aryorsanız doğru adrestesiniz.