Not Tutma Alışkanlığı Edinmek

not tutma alışkanlığıLise zamanımda okuduğum kitapların %90 gibi bir kısmı kişisel gelişim ve psikoloji üzerine olmuştur. Bu kitapların birisinde aklımda kalan bir kısmı sizlerle paylaşmak istiyorum; kitapta diyordu ki, kitap okuyan birkaç çeşit insan var. Bunlarında kimisi kitabın her yerine not alır, kimisi kitap karalamaya kıyamayanlardır kağıda yada defterde not tutar, başka bir türü ise çok özenli ve özellikle de takıntılıdır, bu tipler aldıkları her kitabı ciltlerler. Ben bunlardan kitaba kıyamayanlar gurubuna girerdim aslında. Ama ilk zamanlar kitaba kıyıp sağına soluna not almaya başladım. Ama baktım benim olmayan kitaplara not alamıyorum, defterime not alıyorum o zaman bu alışkanlığı kökten değiştireyim dedim ve hep (istisnalar hariç) kağıda yada defterime not alıyorum. Deftere not tutma konusunu da özet olarak buradaki yazımda anlatmıştım.

Bu yazımda sizlere not tutuma konusunda kendi düşüncelerimi ve araştırdığım konuları aktaracağım.

Not Tutmanın Faydaları

Yazıya gidişi yaptıktan sonra en önemli başlığın faydaları konusunda olacağını düşünüyorum. Çünkü faydasını bilmek bize o konuya ilgimizi artıracağı için öğrenmemizi de kolaylaştıracaktır.

Okulda hocalarımız bize hep ders işlerken not almamızı, sürekli yazmamızı söyler. Biz de genelde (özellikle ben) not almama konusunda büyük çaba içinde oluruz. Ancak işin kötü tarafı hocalarımız (hep) haklıdır. Çünkü not aldığınız konu aklınızda daha uzun süre ve kalıcı olarak yer edecektir. Bu konu hakkında Manisa’da bir imam hatip lisesinin sitesinde çok hoş bir yazı var. Buradan yazıya göz atabilirsiniz.

Not tutma konusunda da en büyük faydanın, ilgilendiğimiz konuyu kavradığımız için daha zevkli hale getirdiğini düşünüyorum. Buna örnek verecek olursak matematiği sevmeyen kişiler matematiği yapamayanlardır yada sevmedikleri için yapamazlar. Ama buradaki asıl mesele konuya karşı ilgi ve alakamız varsa ilgileniriz ve öğreniriz. Öğrendiğimiz için de zevkli hale gelir ve başarılı oluruz. Bu konu hakkında da çok güzel bir örnek var. Kara kalem çalışması dediğimiz kurşun kalemle resim yapma sanatını herkes bilir, ama yetenek olduğunu düşünürüz. Tabi ki bu doğrudur, tabi ki de sanat bir yetenek işidir. Buradaki bir videoda işin uzanı diyor ki, yeteneği olmayanlar da çok çalışarak kendilerini geliştirip kara kalemle çizim yapabilirler.

Bu örneklerden yola çıkardığım konu özetle şu ki; bir işlevi öğrenmek için sevmek en büyük kolaylık sağlayacıdır, sevmenin de en büyük kolaylık sağlayıcısı da not tutmaktır.

Nasıl Not Tutabiliriz?

Not tutmanın önemini anlattık. Şimdi sıra nasıl not tutabiliriz onu konuşmaya. Değerli dostlar, teknolojinin bize getirisi o kadar büyük ki. Sırf sosyal medyada, bilgisayarda oyun oynayarak, komik videolar izleyerek geçirdiğimiz süre bizim için inanılmaz israf. Tabi ki bunlar da kimi yerde gerekli. Ama dozunu da ayarlamak lazım.

Her neyse, biz konumuza dönelim. Teknoloji diyorduk… Not tutmak için elimizin altında dijital anlamda çok ama çok imkân var. Bunlardan birisi de online olarak not tutabilecek bir internet sitesidir. Bu konu hakkındaki ayrıntılı bilgiye webrazzi’nin buradaki yazısından ulaşabilirsiniz. Bu sitede yazdığınız nota daha sonra farklı bir cihazdan da ulaşabiliyorsunuz.

Diğer imkanımız ise akıllı telefonlarda not defterleri vardır. Bunlarında kimisinde akıllı kalem olarak nitelendirebileceğimiz araçlarımız var ki sanki kalemle kağıda not alıyormuş gibi de yazabiliriz.

Bilgisayarınızda not tutabilirsiniz. Mesela en basitinden masaüstüne note pad yani not defteri, diğer adıyla da metin belgesi dediğimiz bir sayfa açarak içerine not alabiliriz. Onun da yanında çok basit eklenti yada programlarla bilgisayarımızda not tutma araçlarını da kullanabiliriz.

Bir de bunların en klasik yöntemi var. Cebimizde taşıdığımız kağıt ve kalem. Bu yöntemi kullananın pek olduğunu düşünmüyorum ama bence en etkili yöntem. Sadece dijital verileri (görsel, video, link vb.) kaydetmede yetersiz ama diğer tüm konularda çok etkili yöntem diyebilirim.

Ben Nasıl Not Tutuyorum?

Benim not tutma şeklim genelde iki çeşittir. Kış aylarında kabanımın cebinde bir tükenmez kalem ve bir de küçük defter olur. Bu deftere hangi gün ne iş yapılacağını not alırım. Bu şekilde not tutma konusunda epey fayda görüyorum. Örnek verecek olursak; tren, otobüs ve uçak bilet tarihlerini not alırım, sınav tarihlerini not alırım, bir konuda araştırma yapacaksam o an not alırım ki daha sonra unutmayım diye.

Yaz aylarında cebimde kalabalık yapmasın diye küçük defter ve çoğu zaman da kalem taşımam. Ama akıllı telefonumun not defterine sürekli not alırım. Genelde o kısmı araştırma yapacağım konular hakkında bilgilerle doldururum. Boş zamanlarımda da ne yazmışım girip bakarım ve araştırırım. Hatta çoğunda da bloga yazı yazacaksam oradaki bilgilerden faydalanırım. Bu şekilde aldığım o not bana çok kalıcı ve ayrıntılı bilgi öğrenmemde yardımcı oluyor.

Eğer sizlerinde not tutma şekilleri varsa yada önerebileceğiniz konular varsa lütfen yorum kısmından belirtin ki hepimiz öğrenelim ve istifade edelim.

8 Replies to “Not Tutma Alışkanlığı Edinmek”

  1. Not tutmamanın zararlarını gören ve bu alışkanlığı edinmemekte ısrar ederek görmeye devam eden biri olarak bu yazının her satırını destekliyorum. Hatta benim de not almamanın zararları hakkında bir yazı yazmaya niyetim var. Evim için veya işim için almam gereken şeyleri, hakkında yazabileceğim bazı konuları, bana verilen takı siparişlerini unutuyorum bu yüzden. Her gün kendime bu alışkanlığı edinmem gerektiğini hatırlatıyorum, bir gün harekete de geçicem inşallah. : D

    1. Yazıyı iki sefer “Not tutumanın zararları…” diye okuyup üçüncü kez okuyunca anladım ne demek istediğinizi. :) Not tutmamanın zararı olarak derslerim hep kötü geçmiştir. Benim de tek sıkıntım derste not tutamamak yada tutmamak.

  2. Makale bana oldukça sıkıcı geldi aslında ama bu sizin değilde benim sorunum hiç bir zaman not tutmayı seven bir kisiligim olmadı bu huyumdan biran önce kurtulmak istesem de asla beceremedim umarım biran önce kurtulurum. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

  3. Not tutma alışkanlığım hiç yoktu. Üniversite hayatım başladıktan sonra mecburen not tutmaya başladım ve kendi tuttuğum notlar sayesinden çalışmak oldukça kolaylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir