Bu yazıyı en son Sivas’tan memlekete bayram için yolculuk yaparken yazmaya karar verdim. Yolculuk yaparken hangi ulaşım yollarını kullanabileceğimizi kendi yaşadığım örneklerle sizlere aktarmayı planlıyorum. Biraz uzun bir yazı olacağı için şimdiden iyi okumalar. :)
Şehir dışında okuyan bir öğrenci olduğum için her vize sonu, bayram tatili, ara ve sene sonu tatili gibi zamanlarda yada herhangi bir işim olduğunda şehirler arası yolculuk yapıyorum. Bu sebeple Sivas’tan gideceğim noktaya elverişli şartları tek tek değerlendirme imkanı buldum. Daha sonra bu ulaşımların ayrıntılarını sizlere aktaracağım.
Ulaşım için genelde Sivas – Ankara hattında yolculuk yapıyorum. bu yolculuk kara yolu ile yaz veya kış ayları değişmekle birlikte ortalama 5-6 saat civarındadır ve bu şartlar için hava yolu, kara yolu ve demir yolunu kullanma imkanları bulunmaktadır. Bu imkanları tek tek ele alalım bakalım.
Hava Yolu ulaşımı;
Sivas – Ankara arası hatırı sayılır bir mesafedir. Yaklaşık 450 km. Ancak bu mesafe hava yolu için pek uzun bulunmadığı için Sivas – Ankara hattında doğrudan uçuş seferleri bulunmuyor. Sivas – İstanbul ve İstanbul – Ankara olarak aktarmalı sefer yapılıyor. Yani bu demektir ki ek seferle fazladan iki bilet parası ödenmektedir.
Kara Yolu ulaşımı;
Kara yolu için genelde uzun yolda otobüs seferleri kullanılmaktadır. Belli başlı firmalar bulunmaktadır bunlar Metro, Kamil Koç, Nilüfer, Pamukkale, Varan ve Ulusoy gibi firmalardır. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta ise bu firmaların hepsi özel şirkettir. Yani ticari olarak bir rekabet söz konusudur. Bu rekabet çoğu zaman bilet fiyatları açısından işimize gelmektedir. Ancak sonuç olarak özel sektör olduğu için bayram öncesi, ara tatil, sene sonu ve okul sezonu zamanlarında özellikle de son günlerde bilet fiyatları ortalama %50-60 civarında artış göstermektedir.
Demir Yolu ulaşımı;
Demir yolu hattının bulunduğu tüm şehirlerde ulaşımınızı demir yolu ile sağlayabilirsiniz. Trenle seyahat uçak ve otobüse göre çok daha ucuza gelmektedir. Örnek olarak otobüsle gideceğiniz hatta trenle gidecekseniz yarı fiyatına gidebilirsiniz. Hem trafik kazası gibi olası riskler daha azdır.
Bu üç ulaşım yolunu inceledik. Sizlere bu ulaşımlar içi püf noktalarından bahsedeceğim. Yaşadığım tecrübeler ve aldığım derslerle birlikte sizlere bu püf noktaları aktarmaya başlayayım.
Hava yolu ulaşımı için;
Hava yolu ulaşımını ben genelde disiplinli ve işlerini tarihlerini daha net ayarlayıp yapan insanların daha çok işine yarayacak ulaşım olarak görüyorum. Çünkü seyahat tarihiniz ne kadar net ise biletinizi o tarihe daha önceden alabilirsiniz. Uçak biletleri de ne kadar erken alırsan o kadar ucuza gelir gibi bir mantıkla alınmaktadır. Sebebi ise Sivas’ta meraktan girip uçak bileti sorduğum bir acenteden öğrendim.
Bir uçakta ne kadar çok boş koltuk varsa fiyatlar o kadar ucuz oluyor. Yani ileri tarihlerin fiyatları o nedenle ucuz oluyor. Ancak bir hafta sonraki bilet fiyatı uçakta daha çok boş koltuk varsa bir ay sonraki bilet fiyatından da ucuz olabiliyor. Bir bakalım fiyarlara,
Haftaya Bugün için bakalım,
Görüldüğü gibi en uv
En basitinden baktığımızda bile bir ay sonra yaklaşık 30 TL civarı bilet ucuzlamış durumda ve daha ucuz olan firma bir ay öncekine göre 45 TL kadar ucuza gelmektedir.
Kara Yolu ulaşımı için;
En sık kullanılan ulaşım türü elbette kara yolu ulaşımıdır. Bunların arasından otobüsle taşımacılıktır. En çok kullanılan olduğu için de rekabetin en yoğun olduğu alternatif ulaşım denebilir. Bu sebeple büyük firmalar genelde bileti ya daha ucuza vermekte yada aynı fiyata daha konforlu ve kaliteli ulaşım sağlamaktadır. Benim sizlere tavsiyem gideceğiniz hat üzerinde hangi firmalar varsa onları öğrenin. Ben genelde kara yolu kullanacaksam Sivas – Ankara arasında Kamil Koç’u tercih ediyorum. Çünkü Metro bu işi giderecek daha ciddiyetsiz yapıyor. TV’ler çalışmıyor, müşteriye olan muamele özensiz ve pek konforlu olmuyor (genel olarak). Ancak Kamil Koç’ta telefon şarj edebileceğiniz USB portlu TV’ler ve bu TV’lerde film arşivleri bulunmakta. Rahat ve genelde Suit araçlarla yolcu taşımaktadır.
Otobüs taşımacılığından faydalanmak isteyenlere bir de püf noktadan bahsedeyim. Kullanacağınız firma hemen hemen her alana gidecek firma olsun ve bu firmadan müşteri kartı alınız. Mesela Metro hemen hemen Türkiye’nin her şehrine sefer düzenlemektedir. Buradan alacağınız Metro Kartınızla her bilet alışverişinizin %10’u size puan olarak verilmekte ve biriken puanınızın yettiği ölçüde ücretsiz bilet alabilirsiniz. Bu oran Kamil Koç’ta %7, Ulusoy’da %10 şeklindedir. Bir de özellikle firmaların internet sitlerini takip edin ki bazı kampanyalar ilan ediliyor ve bazen biletlere %50 indirim olabiliyor. Yani gidiş dönüş için aldığınız biletin dönüşü bedavaya gelebiliyor.
Hadı için;
Benim en dikkat çekeceğim konuya geldik şimdi. Ben Sivas – Ankara hattında mümkün mertebe Trenle yolculuk yaparım. Çünkü tren hem daha ucuz, daha güvenli, daha rahat ve kullanışlı. Dinlenme tesislerinde lavabo ihtiyacınız için her zaman para ödersiniz. Ancak Trenin kendi vagonlarında lavabolar bulunmaktadır. Ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. TCDD yani Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları açılımından anlaşılacağı üzere Devlete ait bir ulaşım olduğu için rekabet ve fiyat artığı yoktur. Tren için eksi yönlerde illaki vardır. Bunlar lavabolarının temiz kullanılmayışı, bazen çeşmelerinden su akmayışı, bazen prizlerin çalışmayışı gibi imkanların yanında otobüse göre neredeyse 2 kat ucuz olduğu kadar da 2 kat daha yavaş gitmesidir.
Ancak bunların hepsine değecek bir özellikten bahsedeceğim. Bunu genelde pek kimse de bilmiyor. Trenle ulaşımda yataklı kompartımanların kullanılmasıdır. Bunlara kuşeti kompartıman denilmektedir. Hemen aşağıdaki örnekten inceleyelim,
Aşağıdaki Örnekte Herhangi bir tarih için Sivas – Ankara hattı Tren seferi 6. vagon görüntüsü bulunmaktadır.
Gösterdiğim örnekte 6. Vagon yani 4.’lü Kuşetli kompartıman bulunmaktadır. Bu kompartımanlar 4 kişilik odalarla ayrımıştır ve katlanabilir yataklardır. Normal Pulman mevkinde seyahat için verilen ücrete ek 15 TL ile buradan bilet alabilirsiniz. Bay ve bayan (evli ve akraba olmadıkça) aynı odada kalamamaktadır. Zaten yanlışlıkla da olsa seçim yapamazsınız ekranda görüldüğü gibi cinsiyet seçimi olduğu için sistem otomatik reddedecektir.
Sıra gelelim 4.’lü Kuşetli Kompartıman Özelliklerine
* İster oturarak ister yatarak gidebilirsiniz.
* Görevli tarafından ambalaj içinde tek kullanımlık yastık, pike, kılıf ve örtü verilmektedir.
* Odanın kapısı kilitlenebilmektedir. (Güvenlik için güzel bir imkan.)
* Odada pencere vardır ve açılıp kapanan kısmı vardır.
* Pencerede perde vardır ve güneşi engelleyebilirsiniz..
* Kapatılıp açılan ışığı varıdır. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
* Odada kaloriver vardır ve kapı üzerinden sıcaklığı ayarlayabilecek ayar düğmesi de vardır.
* Her odada bir adet priz bulunmaktadır ve elektronik cihazları şarj edebilirsiniz.
* Vagon içinde 2 adet WC bulunmaktadır.
Bir de sizlere benden bir püf nokta daha. Kırmızı ok ile işaretlediğim 4 numara ile onun hizasında ve tarafında bulunan koltuk numarasını seçmeniz sizin için daha güzel olacaktır. Çünkü odada bunun tek priz bu yatak hizasında ve omzunuzun hemen üzerine gelmektedir. Daha çok eşya koyabilmek imanınıza vardır ve ayak altında kalıp inip çıkanlardan rahatsız olma gibi durumunuz da yoktur. :)
Bu anlattıklarım bir çoğu Sivas – Ankara arasında edindiğim tecrübelerdir. Ancak bunu diğer şehirler için de; Kayseri – Ankara, Tokat – İstanbul ve daha birçok hat içinde uygulayabilirsiniz. Tek yapılması gerekn gideceğiniz güzergahta hangi ulaşım türleri var ve hangi firmalar bunu sağlıyor. Bunları değerlendirerek size en uygununu seçebilirsiniz.
Benim gibi sürekli seyahat edenlerin daha ekonomik bir yolculuk yapabilmesi için gerçekten çok faydalı bilgiler, yazı için teşekkürler :)
Çok faydalı bilgiler. Kuşkusuz en güvenli ve ekonomik olan tren sadece yolculuk biraz daha uzun sürüyor
Tek tercihim havayoludur, alıyorsun 1-2 hafta önceden otobüsle aynı fiyata geliyor :)
İşte ucuz olması için de gideceğimiz tarihin net olması lazım ki bileti önceden alabilelim.
Ulaşım fiyatları ulkemızde cok pahalı arkadaslar, toplumun genel gelır durumunu baz alırsak ulasım ucretlerı cok alt sevıyelerde olmalı.