İkinci kez izlediğim bu filmin baş rolünde emekli bir memur olan koleksiyoncu Mithat Esmer var. Film 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülünü almış ve En İyi Film Ödülünü de Köprüdekiler filmi ile paylaşmış kaliteli bir yapıt. Filmi daha önce izlemiştim, nedendir bilmem ikinci kez izleyip aynı şeyleri tekrar görmek belki de yaşamak istediğim, kim bilir…
Filmin İçeriği ve Roller
Filmin içeriği girişte de bahsettiğim gibi emekli bir memur olan ve aynı zamanda da çok tutkulu, ki bence hastalık derecesinde, koleksiyoncu olan Mithat Esmer’in başından geçenleri anlatıyor ve ona kaldığı apartanda işlerine yardımcı olan kapıcı Ali’yi. Mithat amcamız bursluluk sınavına girerek ABD’de Elektronik Mühendisliği ve Matematik okumuş emekli bir mühendis aslında. Devlet bursu ile okuduğu için Türkiye’ye dönüşte otomatik olarak memuriyete alınmış. Yıllar sonra emekli olmuş ve Emniyet Apartmanı adındaki bir apartmanda kendisine ait olan dairesinde ömrünün son günlerini koleksiyonunun parçalarını tamamlamakla geçirmektedir.
Bir zaman sonra apartman sakinleri ve yöneticisi ile aralarında mücadele başlar. Apartman sakinleri evlerini bir bir müteahhite satıp yeni bir apartman yapılmasını ve daha iyi bir dairede oturmayı istemektedir. Mithat amca ise koleksiyonunu taşıyamayacağını düşünür ve bu duruma karşı çıkar. Bu nedenle diğer apartman sakinleri tarafından şikayet edilir, evine polis gelip inceleme yapar. Ne yapılsa ne edilse de Mithat amcayı ikna edemezler. Çünkü Mithat amca boş birisi değildir, evindeki her şeyi kanun çerevesinde korumaya almış her türlü maddeyi kanunu adı gibi bilmektedir. Bu nedenle de apartman sakinleri onu ne evden çıkarmaya ikna edebilir ne de çöp yığını olarak gördükleri koleksinunu attırabilirler.
Bu mücadele böyle devam ederken Mithat amcamız apartman kapıcısı Ali ile iş birliği içine girer. Kapıcı Ali’yi her gün Eminönü, Sirketi, Beşiktaş, Kadıköy gibi yerlere gönderip koleksiyonunun parçalarını aldırır. Bu sayede de ikisi birlik olur ve Mithat amca evden çıkmak zorunda Kapıcı Ali de yeni bir iş bulmak zorunda kalmayacaktır.
İkilinin ittifakı devam ederken olaylara daha akıllıca yaklaşan Ali bir gün Mithat amcanın kolakesiyonu için aradığı o meşhur Reşad Ekrem Koçu‘nun İstanbul Ansiklopesi 11. cildini kütüphanede bulmuş ve fotokopisini çekerken kütüphaneye memur alınacağını öğrenir. Önceleri yöneticinin apartmandan ayrılmasına izin vermemesinden dolayı başka iş bulamazken bu fırsatı değerlendip kütüphanede memur olur. Tabi bu durumu Mithat amcadan gizli yapmaktadır. Nede olsa aralarında bir anlaşma vardır ve bu durum anlaşmaya ters düşmektedir. Ali iş bulup apartmanı terk eder ve Mithat amca yalnız kalır.
Mithat Esmer’in Koleksiyon Tutkusu
Mithat amcanın çok tutkulu bir koleksiyoncu olduğunu filmde bir sahnede evli olup olmadığı soruluyor. Bu soruya evliydim ama eşim bu koleksiyonlarıma daha fazla dayanamadı, koleksiyonlar mı ben mi diye sordu ben de koleksiyonu seçtim, şeklinde yanıt vermişti. Bir eşyaya bu kadar bağlı kalınır mı diye sorguladım kendimi. Bulduğum cevap aslında basit bir olaydan ibaretti. Filmde biriktirdiği gazeteleri kaç senedir biriktirdiğini sorduklarında 1950’den veri cevabını vermişti. Filmin 2009’da çekildiğini göz önünde alırsak 59 senedir bir şey kendini adamış bir insan bu 59 senelik yani neredeyse bir ömürlük alışkanlığından kolay kolay vazgeçemez. Bir çok insan 3-5 sene sigara içip bırakamıyor, 59 senelik alışkanlığın bırakılması sanırım imkansız demek pek de abes olmaz.
Mithat amcamız koleksiyonunu sıkı sıkıya tutmaya ve biriktirmeye devam ediyor ancak kapıcı Ali kendisine verilen fırsatları biraz suistimal ediyor. Mesela bir antikacı ile Mithat amca arasında ikili oynayıp hem Mithat amcanın koleksiyonundan bazılarını alıp antikacıya satıyor. Baya da uyanık birisi olduğundan Mithat amcadan fiyatı öğrenip ona göre antikacı ile pazarlık yapıp ucuza mal vermiyor. Hatta antikacıdan bile Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi 11. cildini de çalıp onu da başka yere okutuyor.
Mithat Esmer ve Hayatının Gerek Hayattan Alınan Senaryo Olması
Filmde ismi geçen Mithat Esmer aslında gerçekte yaşamış olan birisidir ve ismi aynı olarak filmde kullanılmıştır. Hatta sıkı durun bir bilgi daha, gerçek hayattaki Mithat Esmer filmde gördüğümüz Mithat Esmer’dir. Yani Mithat amcamız aslında filmde kendisini canlandırmıştır, yani kendi hayatını anlatmıştır. Yeğeni Pelin Esmer tarafından hayatı film haline getirmiş olsa da daha önceleri Koleksiyoncu isimli belgeselinde de konuk edilmiştir.
Oyunculuklara gelince, filmde Mithat Esmer ve yeğeni rolündeki Tayanç Ayaydın dışındaki roller bana tatmin edici gelmedi. Hatta Nejat İşler’in Kapıcı Ali rolünü canlandırması dahi çok yapmacıktı. Zaten Nejat İşler’in oyunculuğunu hiç beğenmem, canlandırdığı her rolde sanki aynı kişi aynı rolü canlandırıyormuş gibi gelir. Her neyse, yinede film keyifle izlediğim filmler arasındaydı. İzlemenizi tavsiye ederim, tam bir yolculuk filmi. Otobüste,trende yada uçakta bir yere giderken yada uyumadan önce uykunuz gelsin diye izlemek isterseniz 11’e 10’luk bir film. :)
Filmi izlemek isteyeneler iin YouTube Linkini de buradan vereyim, süresi 1 saat 50 dakika: https://www.youtube.com/watch?v=N_PCUw-NAzo
Güzel ve eğitici bir yazı olmuş ayrıca çok başarılı bir siteniz var tebrik ederim.